Aan het begin van een nieuw jaar maken veel mensen goede voornemens. Toch lijkt het volhouden van die goede voornemens soms lastig. Een groot deel van de goede voornemens zou na een maand al sneuvelen. Daarom vroegen we ruim 6.500 leden van het Citisens-panel of ze goede voornemens hebben gemaakt en of ze het nog een beetje volhouden.  

Februari 2024

Niet iedereen maakt goede voornemens

Aan het begin van het nieuwe jaar zit de sportschool voller dan ooit en vliegen de aanbiedingen voor gezonde producten je om de oren. Toch zegt een groot deel (65%) nooit goede voornemens te maken aan het begin van een nieuw jaar. Belangrijke redenen is dat mensen er geen behoefte aan hebben (65%), maar ook de helft van hen gelooft simpelweg niet in goede voornemens (50%). 

Iets meer dan een derde (36%) heeft wel goede voornemens gemaakt dit jaar. Veruit het meest populair is meer sporten of bewegen (45%). Ook veel mensen willen afvallen (33%) of gezonder eten (30%). Opvallend is dat ook voornemens die helpen letten op de mentale gezondheid vaak werden genoemd, bijvoorbeeld meer genieten van het leven (33%), meer aan mijzelf denken (21%) en minder stress (19%). Ook veel andere goede voornemens werden genoemd, zoals een taal leren, minder verspillen, stoppen met nagelbijten, opruimen, of minder koffie drinken.  

Meer sporten of bewegen populair goed voornemen
Welke goede voornemens heb je? (meerkeuzevraag, n=2.458)

Hoe houden we goede voornemens vol?

Veel mensen hadden aan het begin van dit jaar vertrouwen in zichzelf om de goede voornemens vol te houden (76%), en hebben dat nu nog steeds (73%). Dat is ook terug te zien. Een groot deel is nog steeds succesvol in het (deels) volhouden van de voornemens. Slechts 6% zegt dat het helemaal niet gelukt is om hun goede voornemens vol te houden.  

Negen op de tien mensen hebben concrete plannen gemaakt voor hun goede voornemens. Denk bijvoorbeeld aan richten op het proces of de plannen delen met vrienden en/of familie. 

Grote meerderheid maakt plannen om ze vol te houden
Wat heb je tot nu toe gedaan om je goede voornemens vol te houden? (meerkeuzevraag, n=2.458) 

Helpt het om plannen te maken? Absoluut. Degenen die geen plannen maakten, hadden een veel grotere kans om te falen: ongeveer 50% was al afgehaakt. Toch is alleen inschrijven voor de sportschool onvoldoende. Wat wel helpt: bedenk hoe, met wie, of wanneer je de goede voornemens wil uitvoeren. Degenen die dat doen, hebben een grotere kans het vol te houden. Het maakt dus niet zoveel uit hóe je plannen eruitzien, áls je ze maar maakt.  

De overheid kan helpen

Zeventig procent van de deelnemers vindt het goed dat de overheid helpt met het maken van gezonde keuzes. Dat kan op allerlei manieren. Daarbij is het goedkoper maken van gezonde producten een erg populaire maatregel, maar liefst 92% vindt dat een goed idee. Ongezonde producten duurder maken, bijvoorbeeld met een suikerbelasting, is iets minder populair (65%). Relatief minder geliefd zijn strengere wetten en regels (54%).

De overheid kan helpen door gezonde producten goedkoper te maken
Wat vind jij van de volgende maatregelen? 
(n=6.673)

**

Over het onderzoek 
Dit onderzoek is in januari 2024 uitgevoerd door Citisens. Meer dan 6.500 Nederlanders namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, stedelijkheid en provincie en daarmee op deze onderdelen representatief voor Nederland. Het onderzoek is uitgezet onder het panel van Citisens, bestaande uit ruim 75.000 Nederlanders.