Samen met TU/e ontwikkelden we gesprekstafels. Een tool waarmee we het gesprek van een grote groep mensen realtime digitaal kunnen vastleggen en schematisch kunnen weergeven. De rode draad direct in beeld.

Gesprekstafels bevorderen gemeenschappelijk perspectief

Interactieve gesprekstool voor stakeholdersessies

Dat Citisens graag een beroep doet op technologie om interactie te bevorderen, dat mag duidelijk zijn. Om meer uit stakeholdersessies te halen, ontwikkelden we met TU Eindhoven de Gesprekstafels. Deze interactieve gesprekstool bewijst zijn waarde door deelnemers uit te dagen hun perspectieven uit te wisselen, zodat een gemeenschappelijk beeld ontstaat.

 

De basisset van elke gesprekstafel bestaat uit een interactieve tafel en zes verplaatsbare pionnen, elk met een eigen kleur en symbool. Deelnemers krijgen per tafel de opdracht hun pionnen een plek te geven. Door de symbolen op het speelveld te plaatsen vormen ze een ‘landschap’. Er ontstaat zo een gezamenlijk beeld van zowel het vraagstuk dat voor ligt, als mogelijke oplossingsrichtingen.

  • Een open en programmeerbaar concept voor interactie
  • Real time visualisaties geven inzicht in het gespreksverloop
  • In te zetten voor groepen tot maximaal 120 personen

Snel doordringen tot de kern

Het prototype van de Gesprekstafels is ontwikkeld door onderzoekers van Citisens en TU Eindhoven. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van gespreksvoering deelnemers uitnodigt om sneller door te dringen tot de kern. Ook stimuleert het gesprekspartners om zich in elkaars perspectief en argumentatie te verplaatsen.

 

Aan de tafels ontstaat een geconcentreerd én inhoudelijk gesprek. In fasen werken de deelnemers toe naar een gemeenschappelijke uitkomst. Dat doen ze niet alleen door de belangrijkste thema’s te benoemen, maar (optioneel) ook door acties te formuleren die nodig zijn om het landschap te realiseren.

Zo werkt dat

Elke tafel, maar ook de pionnen zijn met sensoren uitgerust. Ondersteunende software volgt alle bewegingen gedurende het gesprek. De uitkomst bestaat zowel uit een landschap dat de hiërarchie van de belangrijkste thema’s duidelijk maakt, afhankelijk van hun afstand tot het midden, en van hun relatieve afstand tot elkaar. Ook de afgelegde afstand wordt gemonitord.

 

De methode draagt eraan bij dat het gesprek op basis van argumenten wordt gevoerd. Wie een pion wil verplaatsen zal dit beargumenteerd moeten doen. En hoe meer de posities zijn ‘bevochten’, hoe zwaarder een argument zal moeten wegen om alsnog de groep te overtuigen om het landschap aan te passen.

Bij uitstek voor stakeholderssessies

In onderzoek is aangetoond dat het gespreksconcept de volgende voordelen heeft:

  • Deelnemers benoemen niet alleen het wat, maar ook het hoe en waarom.
  • Gelijkwaardige dialoog; een inbreng die eenmaal op tafel ‘staat’ kan niet genegeerd
  • Gesprekspartners verbinden hun bijdrage aan wat al is gezegd

 

Door het open en programmeerbare concept zijn de Dialoogtafels voor elk gespreksdoel inzetbaar, van 5-15 tafels, met een maximum van 120 personen. Wie stakeholders op deze manier met elkaar in gesprek brengt, vergroot zowel de kwaliteit van de interactie als de inhoudelijke opbrengst van een bijeenkomst. Geschikt voor elke interactieve bijeenkomst, zoals verrijken van een toekomstvisie en opstellen van de profielschets voor een nieuwe burgemeester.

Zet jezelf op de lijst

Mogen we onze kennis met je delen? Zo af-en-toe sturen we een update naar onze volgers. Meestal gaat deze update over onderzoek, (inwoners-)communicatie en betrokkenheid. Nieuwsgierig? Zet jezelf dan op de lijst. En.. nog even voor de zekerheid met af-en-toe bedoelen we dus ook écht af-en-toe. Tot binnenkort?

Je gegevens worden nooit gedeeld met derden