De burgemeester is als gezicht van de gemeente bij bijna alle inwoners bekend. De vraag wie de nieuwe burgemeester moet worden, is dan ook een positief onderwerp om met inwoners over in gesprek te gaan. En als je het doet, doe het dan goed.

De beste burgemeester voor tientallen gemeenten

Inwoners betrekken bij de zoektocht

Citisens ontwierp de Mijn Burgemeester-tool, waarmee bijna alle inwoners van de gemeente bereikt worden en die unieke input levert voor de profielschets van een nieuwe burgemeester.

Al ruim 12.000  inwoners hebben via de Mijn Burgemeester-tool antwoord gegeven op de vraag welk type burgemeester ze graag zouden zien.

Mijn Burgemeester | Citisens | door Necker van Naem

Neem bijvoorbeeld Lelystad

Een stad die erom bekend staat dat zij luistert naar haar inwoners. Aan de hand van 11 stellingen konden de inwoners van Lelystad meedenken over wat voor een burgervader/moeder hun stad nodig heeft. Moet de nieuwe burgemeester hard optreden bij calamiteiten of moet hij/zij juist met partijen rustig om tafel gaan zitten? Moet hij/zij zich richten op het Lelystad van nu of juist op het Lelystad van de toekomst? In een kleine maand hebben meer dan 2.000 inwoners hun wensen doorgegeven voor het profiel van de nieuwe burgemeester. En dat is een bijzonder hoge respons.

Inwoners bereiken: van social media tot kerstkaart

De vragenlijst wordt uitgebreid gepromoot via Nu.nl en TMG, het lokale nieuws en sociale media. Maar ook is er ruimte voor creativiteit. Zo hebben alle inwoners uit Lelystad een kerstkaart van de oud-burgemeester ontvangen met daarop een uitnodiging voor het onderzoek. Citisens werkt met een ‘open link’ omdat we vinden dat je niet moet selecteren wie je wel vraagt naar zijn/haar mening en wie niet. Middels verificatietoetsen garanderen we dat alleen de inwoners van deze specifieke gemeente in de analyse zijn meegenomen.

Getest, getest, getest

Doordat Citisens dit instrument in de afgelopen twee jaar al 14 keer heeft ingezet, weet zij welke stellingen welke informatie opleveren. De tool is geverifieerd, getest in de praktijk en aangescherpt. Daarnaast kan er door een vergelijking te maken met de uitkomsten uit andere gemeenten aangeven worden wat het unieke is aan de input van jóuw gemeente.

Zet jezelf op de lijst

Mogen we onze kennis met je delen? Zo af-en-toe sturen we een update naar onze volgers. Meestal gaat deze update over onderzoek, (inwoners-)communicatie en betrokkenheid. Nieuwsgierig? Zet jezelf dan op de lijst. En.. nog even voor de zekerheid met af-en-toe bedoelen we dus ook écht af-en-toe. Tot binnenkort?

Je gegevens worden nooit gedeeld met derden