De omgevingswet lijkt er op 1 januari 2024 eindelijk echt aan te komen. Eén van de belangrijkste kerninstrumenten van de omgevingswet is de omgevingsvisie. Heeft je gemeente de omgevingsvisie nog niet vastgesteld en wil je snel op koers komen om de Omgevingswet in 2024 succesvol in te voeren? Met de inwonersconsultatie omgevingsvisie krijg je in korte tijd zicht op de wensen van inwoners voor hun dorp of stad.

Met de inwonersconsultatie omgevingsvisie biedt Citisens gemeenten een tool om inwoners op laagdrempelige wijze te betrekken bij het opstellen van de omgevingsvisie. Dit doen wij door middel van een digitale enquête die wij met een slimme campagne onder de aandacht brengen van inwoners.

Kenmerken van onze aanpak

  • Onderzoek met een open link. Het voordeel van deze aanpak is dat álle inwoners van de gemeente de enquête kunnen invullen zonder op voorhand mensen uit te sluiten.
  • Maatwerk campagne voor je gemeente. Wij stemmen de campagne af op de unieke inwonerssamenstelling op basis van ons segmentatiemodel met zogeheten ‘betrokkenheidsprofielen’. Hierdoor ben je verzekerd van een goede respons.
  • Representatieve resultaten. Doordat wij dubbele invullers uit de resultaten filteren en de antwoorden wegen naar representativiteit ontvang je uitkomsten die daadwerkelijk iets zeggen over de wensen van álle inwoners. Zonder oververtegenwoordiging van bepaalde groepen.
  • Gericht op toekomstige participatie. Door invullers te vragen of zij vaker willen meedenken, bouw je aan een infrastructuur voor participatie bij toekomstige projecten en ontwikkelingen in de wijk. Denk daarbij aan herinrichtingen van de leefomgeving, het aardgasvrij maken van wijken of het vinden van een passende invulling voor panden.

Wanneer je bij ons een inwonersconsultatie laat uitvoeren, ontvang je na zes weken een rapportage en lichten wij deze toe in een gratis duidingssessie.

Van vragenlijst tot inzicht in vier stappen

Citisens is marktleider op het gebied van online inwonersconsultaties. Alleen al in 2022 voerden we meer dan 80 onderzoeken en enquêtes uit. Dat maakt dat wij exact weten wat er nodig is om in korte tijd tot een enquête te komen die prettig is om in te vullen voor respondenten en gemeenten daadwerkelijk handelingsperspectief biedt. Ons stappenplan daarbij is als volgt:

Stap 1: Startgesprek
In een startgesprek met de gemeente bepalen we welke vragen te stellen aan de inwoners. Hierbij putten we uit onze uitgebreide en gevalideerde vragenbibliotheek op thema’s als de inrichting en de kwaliteit van de woonomgeving, speelvoorzieningen, groen, natuur, mobiliteit en bereikbaarheid en duurzame energieopwekking.

Stap 2: Inrichten campagne
Op basis van eerdere ervaringen en de aanwezige betrokkenheidsprofielen in je gemeente richten wij een campagne in om het onderzoek onder de aandacht van inwoners te brengen. Leggen wij het accent op een digitale campagne of is huis-aan-huis meer geschikt? Of gaan we de straat op om mensen te bevragen? In alle gevallen is het mogelijk om inwoners ook een papieren enquête te laten invullen of om deze telefonisch in te vullen met onze onderzoekers via een gratis 0800-nummer.

Stap 3: Veldwerk
Wij programmeren de vragenlijst en ontwikkelen alle campagnemiddelen. Vervolgens gaat het onderzoek live en kunnen alle inwoners deze invullen. Wij adviseren daarbij een looptijd van drie weken.

Stap 4: Rapportage en gratis duidingssessie
Zes weken na het startgesprek ontvang je van ons de rapportage. Ook organiseren wij kosteloos een duidingssessie met de gemeente waarin wij met elkaar bespreken wat de reacties van de inwoners betekenen voor de inhoud van de omgevingsvisie.