STEMHULP MIJNSTEM

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stemhulp MijnStem helpt de kiezer in 64 gemeenten

Citisens lanceerde op 21 februari 2018 stemhulp MijnStem voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Met stellingen over gemeentelijke thema’s kreeg de kiezer snel inzicht in partijstandpunten. De lokale politieke partijen hebben zichzelf op de stellingen gepositioneerd én hun standpunten aan de kiezer toegelicht.

Gemeentelijke issues centraal
MijnStem was in 64 gemeenten beschikbaar. In al die 64 gemeenten heeft MijnStem geïnventariseerd welke thema’s er op lokaal niveau spelen en welke plannen de partijen voor de gemeente hebben. Met een analyse van partijprogramma’s en in sessies met de politieke partijen is bepaald welke stellingen in de stemhulp komen. Zo doet de stemhulp recht aan de gemeentelijke context. De stellingen in de stemhulp laten vooral zien op welke thema’s de partijen van mening verschillen. Juist dan weten inwoners wat er te kiezen valt.

Meer smaken, makkelijker in te vullen
MijnStem nodigt kiezers én partijen uit nuancering aan te brengen in hun antwoord, in plaats van alleen eens of oneens aan te klikken. Bij elk van de stellingen bepaalt de invuller met een slider zijn eigen positie. Door de relatieve afstand tussen de eigen positionering en die van de partijen te meten, ziet de kiezer met welke partijen hij de meeste overeenstemming heeft. Deze methode levert meer inzicht in de verschillen tussen partijen op.

Stemhulp als favoriete informatiebron
De helft van de mensen die gaat stemmen maakt gebruik van een stemhulp. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp zelfs veruit de populairste manier om informatie te verzamelen over de verkiezingen. Via nieuwspartner Nu.nl heeft MijnStem een groot bereik. Dat wordt versterkt door het platform Gemeenteraad.nl, waar alle grote gemeentelijke stemhulpen vanaf woensdag 21 februari te vinden waren.

MijnStem was tijdens #GR18 beschikbaar in de volgende gemeenten
Aa en Hunze, Aalsmeer, Almere, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Bergen (NH.), Bergen op Zoom, Breda, Coevorden, Cuijk, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Diemen, Dordrecht, Eemnes, Eindhoven, Emmen, Enschede, Etten-Leur, Gemert-Bakel, Goirle, Gouda, Haarlem, Hellendoorn, Helmond, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoogeveen, Horst aan de Maas, Houten, Leiden, Leusden, Maastricht, Meppel, Nijmegen, Nissewaard, Noordoostpolder, Oisterwijk, Peel en Maas, Rheden, Rhenen, Roermond, Rotterdam, Sint Anthonis, Steenbergen, Steenwijkerland, Tilburg, Tynaarlo, Uden, Utrecht, Velsen, Venlo, Westerveld, Westland, Zaanstad, Zaltbommel, Zeist, Zoetermeer, Zwijndrecht en Zwolle.