In een week tijd is het percentage Nederlanders dat zich zorgen maakt over het coronavirus gestegen van 57% naar 71%. Bijna iedereen zegt zich aan de gestelde maatregelen te houden en 43% van de mensen doet in deze tijd iets voor iemand anders. Dat blijkt uit herhaalonderzoek van Citisens onder het panel. De cijfers werden kort toegelicht op BNR Nieuwsradio in de ochtendshow van Bas van Werven.

Maart 2020

‘Mij overkomt het niet’

Mensen maken zich meer zorgen om anderen, dan om zichzelf. Ruim een derde maakt zich zorgen om zijn eigen gezondheid, tegenover 72% die zich zorgen maakt over een buurman of familielid. Iets meer dan een kwart maakt zich zorgen om zijn eigen werk of inkomen en net iets meer dan de helft maakt zich zorgen over het inkomen van mensen in hun omgeving. “Veel mensen denken: mij overkomt het niet, mijn omgeving waarschijnlijk wel”, lichtte Harmen van Doorn op BNR Nieuwsradio toe.

Initiatieven

Afgelopen week ontstonden veel initiatieven, die veel in de media en op social media zichtbaar waren.

Van Doorn: “De betrokkenheid van mensen is groot. 43% van de mensen doet iets voor anderen. Vooral boodschappen doen en bellen met ouderen wordt veel genoemd.”

Vertrouwen

Het vertrouwen in de overheid is in een week tijd flink gestegen: van 51% naar 71%. Een ruime meerderheid is positief over het overheidsoptreden.

“Naast de toespraak van de koning en het pakket van maatregelen voor het inkomen van mensen heeft de maatregel om de scholen dicht te doen gezorgd voor het terugwinnen van veel vertrouwen. Een op de vijf mensen is daar positief over.”

Maatregelen

In het onderzoek is ook gevraagd naar de maatregelen van het kabinet. Daaruit blijkt dat die gezien worden als de standaard.

Van Doorn op BNR: “Het is taboe om je niet aan de maatregelen te houden. Bijna alle mensen zeggen zich te houden aan de maatregelen. Maar liefst 92% zegt grote groepen altijd of meestal te vermijden en 86%t zegt dat ze 1,5 meter afstand wil houden.” Toch werden deze regels niet nageleefd afgelopen weekend, wat ook leidde tot het uitsturen van een NL-alert. “Voor een deel komt dat doordat mensen de vraag sociaal wenselijk hebben beantwoord. En het aantal mensen dat zich niet houdt aan de maatregelen valt extra op, omdat de maatregelen de standaard zijn.”

Zo’n 87% van de mensen denkt dat de maatregelen langer gaan duren dan 6 april 2020, de termijn die tot nu toe is vastgesteld.

Rapportage van het onderzoek downloaden

Beluister het eerste radiofragment
Beluister het tweede radiofragement

Wijkgerichte aanpak

De maatschappelijke monitor COVID-19 van Citisens biedt inzichten in de samenstelling van type mensen in wijken. Met big data-analyses en doorlopende corona-onderzoeken onder het Citisens-panel is het eenvoudig om een wijkgerichte aanpak te realiseren en om communicatie af te stemmen op de samenstelling van de inwoners van de gemeente. Diverse gemeenten maken inmiddels gebruik van deze tool.